SMOOTHIE

Smoothie mixer 01

Ako vybrať ideálny smoothie mixér?

Milujete ovocné alebo zeleninové šťavy? Pripravili sme pre vás kompletného sprievodcu k výberu správneho smoothie mixéra. Ak si nie ste istí, kde začať a aké parametre zohľadniť, ste na správnom mieste. Predstavíme vám funkcie, vďaka ktorým si vyberiete kvalitný produkt. Ten sa stane vaším obľúbeným pomocníkom pri príprave zdravých a chutných štiav.

Ak ste zástancom zdravého životného štýlu, zrejme sa nezaobídete bez kvalitného smoothie makera. Ide o jednoduchý stolný mixér, ktorého najväčšou výhodou je, že vám ušetri veľa času pri píprave kvalitných ovocných a zeleninových štiav.

Obsah článku

  1. Typy mixérov
  2. Výkon a príkon smoothie makera
  3. Aké funkcie má smoothie mixér?
  4. Hlučnosť smoothie mixéra
  5. Nádoby k smoothie mixérom
  6. Materiál smoothie makera
  7. Aká je ideálna hmotnosť smootie mixéra?
  8. Koľko smoothie mixér stojí?
  9. Správna údržba smoothie mixéra
  10. Tip na záver: Najlepšie smoothie mixéry do 100 Eur
  11. Tip na záver: Ekluzívny mixér

Typy mixérov

Dnes na trhu nájdete desiatky typov mixérov, ktoré slúžia na prípravu pokrmov, šľahačky, štiav, cesta alebo na mixovanie polievok i omáčok či prípravu kokteilov a detskej výživy. Mixéry sa od seba líšia jednak vzhľadom, ale samozrejme aj funkciami a ich následným využitím v kuchyni.

Poďme si predstaviť 4 základné typy mixérov.

Ručný šľahač

Ručný šľahač je ideálnym spoločníkom pre milovníkov pečenia. Využijete ho na šľahanie cesta alebo domácej šľahačky. Pomôže vám aj pri príprave zemiakovej kaše.

Jeho nespornou výhodou je skladnosť, ľahké umývanie a nízka cena.

Medzi nevýhody ručného šľahača patrí fakt, že manipulácia s ním býva občas náročná. Pri prípave jedla ho celú dobu držíte v ruke.

Tyčový mixér

Máte doma malé deti? Tyčový mixér by mal byť nevyhnutnou súčasťou vašej kuchyne. Perfektne v ňom pripravíte detskú výživu, rozmixujete polievku aj chutnú omáčku.

Aká je jeho najväčšia výhoda?

Všetky pokrmy mixujete priamo v nádobe, čím si ušetríte umývanie riadov. Jeho údržba je nenáročná a navyše ho jednoducho uskladníte aj v menšej skrinke.

Nevýhodou tyčového mixéra je náročnosť používania. Rovnako ako predošlý typ, aj s tyčovým mixérom narábate fyzicky.

Stolný mixér

Stolný mixér je najvšestrannejším mixérom, pretože dokáže mixovať aj drviť. Pomôže vám pri príprave cesta, mixovaní ovocia a zeleniny, ale aj drvení orechov.

Veľkou výhodou stolného mixéra je, že ho pri príprave pokrmov nedržíte v ruke.

K nevýhodám radíme vyššiu nákupnú cenu, ktorá vyplýva zo širokých možností jeho využitia.

Kuchynský robot

Kuchynský robot označujeme prívlastkom najväčší. Ak je varenie a pečenie vašou vášňou, tento pomocník u vás nesmie chýbať. Pomocou správneho príslušenstva s ním pripravíte takmer všetky pokrmy.

Výhodou je, že pri jeho používaní nevykladáte takmer žiadnu námahu, len zapnete gombík.

Problémom môže byť jeho uskladňovanie kvôli väčším rozmerom a rovnako aj vyššia cena.

Smoothie maker

A tak sa dostávame k najdôležitejšej pointe článku. Smoothie mixér je ideálny na prípravu štiav a nápojov z ovocia či zeleniny. Pokiaľ si vyberiete produkt s plastovou fľaškou, nezašpiníte takmer žiadny riad navyše.

Smoothie maker má najväčšiu výhodou práve v tom, že plastovú nádobu si vezmete so sebou všade. Ľahko ho uskladníte, nie je drahý a jeho údržba je nenáročná.

Bohužiaľ, vám tento pomocník nepodá záchrannú ruku napríklad pri príprave cesta.

Poďme sa teda pozrieť na to, ako si vybrať dokonalý smoothie maker.

Výkon a príkon smoothie makera

Príkon je technický parameter, ktorý ovplyvňuje správny výber smoothie mixéra. Táto veličina vám napovie viac o spotrebe prístroja a o tom, kam ho možno zapojiť. S príkonom úzko súvisí aj výkon smoothie makera. Čím vyšší výkon, tým lepšie, pretože zariadenie vykoná viac práce.

Naprieč všetkými výrobcami nájdete mixéry s príkonom v rozpätí od 100 do 2 300 W. Exkluzívne modely sa pohybujú vo výške 1 700 W.

Ideálny mixér má hodnotu príkonu od 600 do 1 200 W (minumim je 200 W).

Počet otáčok za minútu

Počet otáčok udáva údaj o tom, ako rýchlo mixér pripraví smoothie. Čím vyšší počet otáčok, tým je nápoj rýchlejšie hotový a bude mať hladšiu konzistenciu.

Pri výbere si dajte pozor na modely, ktoré nie sú schopné rozmixovať tvrdšie alebo zmrazené suroviny.

Odporúčame vám kúpiť si mixér, ktorý má možnosť nastavenia viacerých stupňov rýchlostí, čím mixovanie prispôsobíte použitým ingredienciám. Pri vyššom stupni rýchlosti bude konzistencia hladšia a naopak na nižšom leveli vo vašom nápoji ostanú kúsky ovocia.

Optimálny počet otáčok sa pohybuje okolo čísla 20 000 za minútu.

Doba prevádzky mixéra

V kvalitnom mixéri smoothie pripravíte za minútku. Dlhšie ako minútu sa väčšinou mixujú len zmrazené alebo tvrdšie potraviny. Pri výber vášho novému pomocníka teda zohľadnite aj dobu prevádzky, ktorá by nemala byť nižšia než 2 minúty.

Aké funkcie má smoothie mixér?

Na trhu nájdete tisícky produktov na prípravu smoothie. Niektoré z nich, hlavne vyššie rady, však majú aj extra funkcie.

Zrejme najdôležitejšou funkciou smoothie makera je bezpečnostná poistka - viac sa o nej dočítate nižšie.

Výhodou mixéra je aj možnosť nastavenia stupňov rýchlosti. Na vyššej rýchlosti rozmixujete aj oriešky alebo zmrazené ovocie či zeleninu.

A čo vám zaručí dôkladné premiešanie potravín?

Pulzový spínač, ktorý má takmer každý smoothie mixér.

Vždy myslite na bezpečnosť

Na bezpečnosť pri používaní akýchkoľvek mixérov je potrebné vždy dbať. O to viac, ak radi varíte s deťmi. Smoothie mixéry sa predávajú aj s integrovanou poistkou - prístroj sa nezapne, ak je nádoba nasadená nesprávne.

Nezabudnite ho tiež odkladať na miesto, kam sa vaše deti nedostanú.

Z bezpečnostného hľadiska je ideálne, ak má smoothie maker protišmykové nožičky. Pri mixovaní sa totiž môže posúvať po kuchynskej linke, čomu nožičky zabránia.

Hlučnosť smoothie mixéra

Úroveň hlučnosti rôznych prístrojov možno rozdeliť do troch zón:

  • komfortná - od 20 do 40 dB (vietor, rozprávanie)
  • nekomfortná - od 50 do 80dB (domáce spotrebiče aj mixéry)
  • nebezpečená - od 90 dB a viac (náradie, lietadlá)

Smoothie mixér dosahuje hluk približne od 70 do 100 decibelov. Vždy je lepšie, ak si vyberiete tichší mixér. Nižšia hlučnosť je príjemnejšia pre vás i vaše okolie.

Hlučnosť mixéra však nie je kľúčovým pravidlom výberu, nakoľko ho väčšinou máte zapnutý maximálne 2 minúty.

Nádoby k smoothie mixérom

Ako sme už na začiatku článku spomínali, výhodou smoothie mixéra je práve to, že svoj drink si pripravíte rovno v nádobe, v ktorej ingrediencie mixujete. Produkty sa predávajú s prenosnou fľaškou s rôznym objemom od 0,3 až do 1,5 prípadne až 2 litrov.

V ponuke mixérov nájdete aj rôzne sety s viacerými nádobami. A ste svoj maker zakúpili len s jednou fľašou a náhodou sa zničí, ľahko si kúpite novú.

Ideálna fľaša má objem 600 mililitrov. Na trhu nájdete aj menšie aj väčšie fľaše.

Materiál smoothie makera

Mixér na smoothie tvoria tri časti:

  • mixovacia nádoba/fľaša
  • telo
  • nôž

Nádoba, v ktorej smoothie mixujete, je buď sklenená alebo plastová.

Sklenená smoothie nádoba je odolnejšia a jednoducšie ju umyjete. Naopak, jej nevýhodou je hmotnosť.

Plastová fľaša je viac využiteľná, pretože je ľahšia a tak si ju vezmete takmer kamkoľvek. Dajte si pozor na jej umývanie, pretože plast uchováva pachy. Nádoba musí byť označená symbolom BPA - free, čo znamená, že neobsahuje bisfenol A.

Bisfenol A je syntetická chemikália, ktorá sa používa pri výrobe plastov a poškodzuje organizmus, tým že deformuje hladiny hormónov.

Telo ideálneho smoothie mixéra je vyrobené z kovu. Plastové telo sa po čase opotrebuje, čím znižuje výkon a stabilitu.

Nože vášho pomocníka musia byť buď z nerezovej ocele alebo z titanu. Zaručia vám neutralitu chute smoothie.

Aká je ideálna hmotnosť mixéra?

Čím nižšia, tým lepšia. Výhodou ľahší smoothie makerov je výhodou je ľahká manipulácia, nenáročné uskladňovanie a možnosť vziať si svoju šťavu v ľahkej nádobe takmer kamkoľvek. Nevýhodou nižšej hmotnosti mixérov môže byť menšia stabilita.

Mixéry nájdete v rozpätí od 1 do 2,5 kilogramu.

Koľko smoothie mixér stojí?

Záleží, koľko si vyčleníte na kúpu smoothie makera. Najnižšie sumy za mixér sú na hranici 25 Eur. Od 50 do 100 Eur zoženiete kvalitný mixér, pričom táto cenová hladina predstavuje zlatú strednú cestu.

Ak ste náročný smoothie milovník a túžite po špičkovej kvalite, siahnite po modeli v cenovej relácii od 150 Eur vyššie.

Cena mixéra od 40 do 100 Eur

V cenovej hladine od 40 do 100 Eur zoženiete kvalitný smoothie maker, pri ktorom nebudete musieť premýšľať nad použitými surovinami. Stredne drahé mixéry sa vyznačujú optimálnym príkonom a počtom otáčok. Sú z plastu, čo znamená, že pri správnom používaní vydržia naozaj dlho.

Exkluzívne prístroje od 100 do 300 Eur

Drahšie mixéry sú vhodné pre náročných milovníkov smoothies. Kovové telo smoothie makera vám zaručí stabilitu a kvalitné nože rýchle rozmixovanie takmer akejkoľvek suroviny. Hodia najmä do reštaurácií, barov a kaviarní.

Správna údržba smoothie mixéra

Údržba smoothie mixéra by mala byť čo najjednoduchšia. Ak si prístroj vyberáte osobne, nebojte sa už v obchode vyskúšať, či sa dá rozobrať a znova zložiť. Pri online nákupe smoothie mixérov sa informáciu dočítate v popise.

Po použití makera doň nalejte vodu so saponátom a na chvíľku ho zapnite. Na čistenie je dobrý pomocníkom jedlá sóda bikarbóna, ktorá má dezinfekčné účinky a materiál dokáže vybieliť.

Čistenie so sódou bikarbónou

Do polovice nádoby smoothie mixéra nalejte horúcu vodu (nie vriacu) a pridajte dve lyžice sódy. Po rozpustení, mixér zapnite na najväčšiu rýchlosť a nechajte 2 minúty mixovať. Pre ešte lepší výsledok pridajte citrónovú šťavu.

Škvrny odstráni jablčný ocot

Fľaky väčšinou ostávajú na plastových nádobách. Jablčný ocot ich odstráni, pretože je bohatý na kyseliny a rozkladá mikročastice rôznych nečistôt.

Do fľaše nalejte polovicu hrnčeka jablčného octu a zapnite mixér na 1 až 3 minúty. Nádobu následne prepláchnite vodou.

Tip na záver: Najlepšie smoothie mixéry do 100 Eur

Vybrali sme pre vás 2 top mixéry na trhu za ľudové ceny s primeraným výkonom.

Delimano Nutribullet 600

Rozmixovanie jedál pomocou mixéra Nutribullet vám zaberie maximálne 30 sekúnd. Mixér je výkonný a ľahko sa udržiava. Pomôže vám s prípravou:

  • smoothie nápojov
  • detských pokrmov
  • zmrzliny
  • cesta na palacinky
  • nátierok
  • koktejlov
  • omáčok

Mixér Delimano Nutribullet je špecifický svojou zúženou nádobou so šiestimi nožmi a motorom s výkonom 600 W.

Na druhej strane maker nedokáže sekať, či krájať potraviny, šľahať a hnietiť cesto.

Plusy Delimano Nutribullet 600

  • rýchla a jednoduchá manipulácia
  • mixuje do hladka
  • ideálne rozmery

Mínusy Delimano Nutribullet 600

  • nemá tlačidlo na spustenie
  • krehký plast - dôležitá je opatrná manipulácia
  • základná verzia neobsahuje viečko na nádobu

Concept Active Smoothie

Je ďalším skvelým pomocníkom do vašej kuchyne za výhodnú cenu. Tento smoothie mixér je skutočným dizajnovým kúskom a môžete si ho vybrať až v 6 farbách.

Čo všetko zvláda?

Nepomôže vám pri drvení ľadu, hnietení cesta a šľahaní.

Plusy Concept Active Smoothie

  • bezpečnostná poistka a guma naspodku spotrebiča
  • set obsahuje 3 nádoby rôznych veľkostí
  • rýchlosť

Mínusy Concept Active Smoothie

  • náročnejšia údržba úzkych fľaši
  • hlučnosť
  • jedna voľba rýchlosti

Tip na záver: Exkluzívny mixér

Pokiaľ túžite po všestrannom pomocníkovi, odporúčame vám tohto favorita:

G21 Perfect smoothie Vitality

Jeho exkluzivita spočíva najmä v použití kvalitnému kovu, čo znamená, že mixér má dlhú životnosť. Poradí si s menšími aj väčšímu kusmi potravín, o čom vás presvedčí aj dostatočne veľká nádoba.

Plusy G21 Perfect smoothie Vitality

  • veľký, výkonný a jednoduchý
  • v porovnaní s inými mixérmi je tichší
  • rozseká takmer všetko

Mínusy G21 Perfect smoothie Vitality

  • náročnejšie umývanie
  • vyššia hmotnosť (na druhej strane lepšia stabilita)
  • uskladnenie

Veríme, že ste si vďaka sprievodcovi pri výbere smoothie mixéra našli svojho dokonalého pomocníka. Ovocie, zeleninu a zdravé šťavy by ste mali prijímať pravidelne. Keď ku vyvážanej strave pridáte pravidelný pohyb, neodvďačí sa vám len vaše telo, ale aj myseľ a duša.

Ak potrebujete k príprave smoothie štiav iné informácie, napr. recepty alebo tipy na ingrediencie, u nás nájdete všetko na jednom mieste.